HTML

Őseink nyomában

Bár kb. 18 éve kutatom a családfámat, mégis inkább lelkes amatőrnek tartom magam. Ezt az oldalt részben személyes családtörténeti naplóként, részben találkozó, és elsősegély helyként indítottam azok számára, akik a családfakutatás, más szóval genealógia iránt érdeklődnek. Több bejegyzést, információt találsz a http://oseinknyomaban.blogspot.com címen található blogomban.

Friss topikok

2008.05.28. 10:41 gcsanyi

Írok egy könyvet

Már egy ideje tervezem, hogy összeállítok egy útmutatót azoknak, akik szeretnék felkutatni a családjuk történetét. Az interneten keresgélve rengeteg családtörténeti témájú oldalt lehet találni, és némelyiken hosszabb-rövidebb útmutatót tanácsadást is találhatunk.

Talán az egyik leghasznosabb ezek közül a Magyar Országos Levéltár honlapján található: http://www.mol.gov.hu/index.php?akt_menu=417#top
Egy rövidebb, de jó segítséget adó leírás található még a következő helyen: http://www.genealogia.hu/magyar5.htm
Nagyon hasznos tanácsok találhatók mindkettőben!

Miért kell akkor még egy írás erről?
Először is azért, mert a fenti írások nem tartalmazzák az én személyes tapasztalataimat, a kutatás közben átélt élményeket, benyomásokat, másrészt az volt a célom, hogy egy jól áttekinthető leírást adjak, ami végigvezeti a kezdő, vagy újrakezdő kutatót a legfontosabb lépéseken.

Az egyik legnagyobb probléma a kutatás közben, ha túl kevés az adat. A másik legnagyobb probléma, hogy ha túl sok! :)
Ahogy gyűlnek a nevek, egy idő után a kézzel vezetetett feljegyzések egyre nehezebben áttekinthetők. Előbb vagy utóbb el fog jönni az a pillanat, amikor elveszted a fonalat, és az egész családfa olyan lesz számodra, mint a híres gordiuszi csomó, vagy a labirintus, amiből nem találod a kiutat. Szerencsére van megoldás! Ma már számos jól használható - akár ingyenes - szoftver nyújt segítséget ebben a témában.

Terveim szerint a könyben szerepelni fog még egy családkutató szoftver bemutatása, ami megkönnyíti majd, hogy a megtalált neveket, adatokat, fényképeket, videókat egy jól átlátható rendszerben tárolhasd.

És még valami: A fenti forrásokból minden hasznosságuk ellenére, egyszerűen jellegükből adódóan hiányzik az az érzelmi töltés, ami az egész kutatás valódi értelmét , és célját jelenti.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv


A bejegyzés trackback címe:

https://oseinknyomaban.blog.hu/api/trackback/id/tr51659947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása